Μικρές συμβουλές για να πετύχεις σε μια συνέντευξη

Αν μια συνέντευξη πάει καλά ή είναι πανωλεθρία κρίνεται από το πρώτο λεπτό και η γραμμή ανάμεσά σε αυτά τα δυο είναι πολύ λεπτή. Μπορεί να μην σου περνάει από το μυαλό, όσο όμως βρίσκεσαι στο χώρο αναμονής, ενδεχομένως κάποιος από τους μελλοντικούς σου συναδέλφους ή διευθυντής να σε παρατηρεί. Οπότε η συνέντευξή σου έχει ήδη ξεκινήσει.

Η εμφάνιση σε μια συνέντευξη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, αφού είναι το πρώτο που αντικρίζει αυτός που θα σε αξιολογήσει. Πέρα όμως από την εμφάνιση, εξίσου σημαντική είναι και η γλώσσα του σώματος και το πώς «πουλάς» τον εαυτό σου. Ακολούθησε τα παρακάτω βήματα και σίγουρα θα βγεις κερδισμένος.

Πριν τη συνέντευξη. Κάνε σωστή προετοιμασία. Οργάνωσε τις απαντήσεις σου σε πιθανές ερωτήσεις που αφορούν το βιογραφικό σου και κάνε μια έρευνα για την εταιρία και τη θέση που σε ενδιαφέρει. Πολλοί από τους διευθυντές που κάνουν συνεντεύξεις, έχουν παραδεχθεί πως έχουν προσλάβει κάποιον επειδή φαινόταν σίγουρος για τις απαντήσεις που έδινε, δεν χρονοτριβούσε και ήξερε το προφίλ της εταιρίας.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, και το πρώτο λεπτό μετράει. Γι’ αυτό φρόντισε να κάνεις αισθητή την παρουσία σου και να δείξεις τον δυναμισμό σου. Μια αδύναμη χειραψία και βλέμμα στο πάτωμα δείχνουν αδυναμία και αδιαφορία. Η στάση του σώματός σου να είναι ίσια και να μην καμπουριάζεις. Όσο προχωρά η συζήτηση μπορείς να γέρνεις λίγο μπροστά γιατί δείχνει πως ενδιαφέρεσαι για αυτά που λέγονται και μην στραβώνεις τα χέρια σου όσο μιλάς γιατί δείχνει αμυντική στάση. Προσπάθησε να κρύψεις συνήθειες όπως δάγκωμα χειλιών ή νυχιών, σπάσιμο αρθρώσεων ή χτύπημα ποδιών, καθώς δείχνουν αγένεια και είναι αντιεπαγγελματικό. Χρησιμοποίησε τα χέρια σου για να δώσεις έμφαση σε κάτι, πρόσεξε όμως μην υπερβάλλεις και καταλήξεις να καλύπτεις τα λόγια σου με κινήσεις.

Tip: Οι ανοιχτές παλάμες δείχνουν ειλικρίνεια. Και φυσικά κράτα οπτική επαφή. Όταν κοιτάς κάποιον στα μάτια κατά τη διάρκεια μιας κουβέντας, δείχνει ειλικρίνεια.

Τέλος, φόρα το καλύτερο σου χαμόγελο και αντιμετώπισε την άχαρη στιγμή της συνέντευξης σαν απλή συζήτηση, με αυτό το τρόπο θα κρύψεις το άγχος σου.

Καλή επιτυχία!

Your Mellon