Tι θέλει να δει ο εργοδότης από εσένα σε μια συνέντευξη

Ετοιμάζεσαι για την επόμενη συνέντευξη και έχεις αγωνία για το πώς θα δείξεις ότι το ‘χεις; Πριν πας στο ραντεβού φρόντισε να έχεις διαβάσει για την εταιρία για να μπορείς να δείξεις πως γνωρίζεις το αντικείμενο.

Καθώς θα προχωράει η συνέντευξη:

1. Μη φοβηθείς να πεις τα όνειρα και τους μελλοντικούς σου στόχους.
Αν για παράδειγμα σε ενδιαφέρει σε 5 χρόνια από τώρα να ανοίξεις τη δική σου επιχείρηση, δεν πρέπει να το κρύψεις. Ένας σωστός εργοδότης θα βρει θετικό ότι έχεις στόχους και περιμένεις πρώτα να κερδίσεις τις γνώσεις που χρειάζεται πριν τολμήσεις να κάνεις το επόμενο βήμα.

2. Μίλα για τις επιτυχίες σου στη δουλειά.
Ανέφερε παραδείγματα επιτευγμάτων σου σε προηγούμενες δουλειές. Δεν είναι απαραίτητο να είναι κάτι μεγάλο. Ακόμα και αν η βοήθειά σου συνέβαλλε στο να σωθεί ένα πρότζεκτ, δείχνει ότι ενδιαφέρεσαι για την ευημερία της εταιρίας και σου αρέσει να δουλεύεις ομαδικά.

3. Ανάδειξε τα δυνατά σου σημεία.
Βρες ποια είναι τα δυνατά σημεία του χαρακτήρα σου και πως μπορείς να τα αξιοποιήσεις σε θέματα που αφορούν τη δουλειά. Π.χ. είσαι τελειομανής και δεν εγκαταλείπεις εύκολα, θέλοντας το αποτέλεσμα μιας εργασίας να είναι άψογο.

4. Μίλα για τις φιλοδοξίες σου.
Ο εργοδότης είναι ευχαριστημένος όταν απέναντί του έχει υπαλλήλους οι οποίοι θέλουν να προοδεύουν. Αν παρακολουθείς κάποια σεμινάρια, διαβάζεις ή ενημερώνεσαι για τον τομέα σου, πες το. Δείχνει ότι πραγματικά ενδιαφέρεσαι και θα προσφέρεις μελλοντικά επιπλέον δεξιότητες στην εταιρία.

5. Δώσε έμφαση στις θέσεις ευθύνης που είχες.
Λανθασμένα πιστεύουν κάποιοι ότι οι δουλειές που κάναμε πριν μπούμε στον επαγγελματικό χώρο, όπως υπεύθυνος ομάδας σε μια κατασκήνωση ή μέλος σε μια εθελοντική ομάδα, δεν μπορούν να αποδείξουν στοιχεία του χαρακτήρα μας. Τέτοιες εργασίες δείχνουν ότι παίρνεις σοβαρά ό, τι και αν σου αναθέσουν και γνωρίζεις τη θέση σου.

Οι συνεντεύξεις για δουλειά έχουν περάσει πλέον σε άλλο επίπεδο και οι εργοδότες παύουν με το καιρό να δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στα πτυχία και να συνειδητοποιούν πως περισσότερο μετράει η εργασιακή εμπειρία και η προσωπικότητα του υπαλλήλου. Επομένως, μη φοβηθείς να είσαι ειλικρινής, στα μέτρα του επιτρεπτού πάντα, και είναι σίγουρο πως θα εκτιμηθεί.