Μάθε πώς μπορείς να αφήσεις τη δουλειά σου… στη δουλειά

Οι ρυθμοί ζωής έχουν αλλάξει, είναι πιο έντονοι και γρήγοροι. Είμαστε αφοσιωμένοι στην ρουτίνα και ξεχνάμε να κοιτάξουμε γύρω μας, προσπερνώντας τις στιγμές που πραγματικά μετράνε. Κάθε φορά που καταφέρνεις κάτι, θέλεις να πας παρακάτω στο επόμενο σκαλοπάτι και μετά στο επόμενο και συνεχίζεις κάτι που είναι φυσιολογικό και ονομάζεται κυνήγι. Κυνηγάς καλύτερη δουλειά, καλύτερα λεφτά, καλύτερο αμάξι, καλύτερη ζωή.

Τι γίνεται όμως όταν κλείνεις την πόρτα του γραφείου σου για να πας σπίτι και αντί να απολαύσεις στιγμές με την οικογένειά σου, συνεχίζεις να δουλεύεις. Πριν το καταλάβεις, άλλη μια μέρα έχει περάσει και το μόνο που θυμάσαι είναι η δουλειά. Εξαιτίας των παραπάνω, είναι πολύ δύσκολο να βρεις την ισορροπία ανάμεσα σε δουλειά και προσωπικό χρόνο. Υπάρχει μια γενικότερη εντύπωση πως αν δουλεύεις πολλές ώρες, αυξάνεις και τις πιθανότητες ανέλιξης στην εταιρία σου, κάτι που πλέον δεν ισχύει σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες. Σημασία δεν έχει η ποσότητα, αλλά η ποιότητα της δουλειάς σου. Μπορεί την δεδομένη στιγμή η παραπάνω δουλειά να αποδίδει, αλλά μελλοντικά είναι κάτι που θα σε κουράσει και θα σε βάλει σε μια διαδικασία αρνητικών σκέψεων.

Ολοένα και περισσότερες εταιρίες εφαρμόζουν το μικρότερο ωράριο εργασίας, γιατί έχουν συνειδητοποιήσει πως αν ένας υπάλληλος είναι ευχαριστημένος από την εταιρία και αυτά που του προσφέρει, αποδίδει καλύτερα και παραμένει πιστός, ζητώντας και ίδιος την ευημερία της. Το να μπορέσεις να κάνεις το διαχωρισμό ανάμεσα σε δουλειά και προσωπικό χρόνο δεν είναι πάντα εύκολο, ούτε και εφικτό. Χρειάζεται να κάνεις κάποιες θυσίες σε έναν από τους δυο τομείς και πολλές φορές να αλλάξεις και την κοσμοθεωρία σου για να το πετύχεις. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, το παν είναι ο τρόπος που θα το κάνεις.

Βάλε πρόγραμμα

Ξεκίνα να οργανώνεις αυτά που έχεις να κάνεις τις ώρες που είσαι στο γραφείο και πριν κλείσεις την πόρτα πίσω σου, βεβαιώσου πως έχεις προγραμματίσει τους στόχους της επόμενης μέρας. Αυτό θα σε κάνει να αισθανθείς ότι έχεις τον έλεγχο των πραγμάτων και δεν θα πανικοβληθείς στην σκέψη πως κάτι έχεις ξεχάσει.

Κλείσε το κινητό

Και όταν λέμε κλείσε το κινητό, εννοούμε μην μπαίνεις στη διαδικασία να ελέγχεις τα mail σου από το σπίτι, μην απαντάς σε επαγγελματικά τηλεφωνήματα εκτός ωρών εργασίας. Σου προκαλούν άγχος και εκ των πραγμάτων δεν μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα ενώ βρίσκεσαι εκτός.

Λύσε τις απορίες σου

Έχει αποδειχθεί πως πολλά από τα λάθη που γίνονται στη δουλειά ή οι λόγοι που οδηγούν στην καθυστέρηση των deadlines ή της επέκτασης ωραρίου εργασίας, είναι όταν ο υπάλληλος έχει κάποια απορία ή δεν έχει τις γνώσεις να ολοκληρώσει αυτό που του ανατέθηκε. Αν έχεις κάποια απορία, φρόντισε να ρωτήσεις κάποιον ανώτερο ή ζήτα βοήθεια από κάποιον συνάδελφο. Team work wins!

Φρόντισε τον εαυτό σου, βρες τι είναι αυτό που σε χαλαρώνει και σε προκαλεί να καθαρίσεις το μυαλό σου από την πίεση της δουλειάς. Δώσε την σημασία που πρέπει στον προσωπικό σου χρόνο για να μπορέσεις να είσαι αποδοτικός και να συνεχίσεις να δουλεύεις με όρεξη. Αν πάλι η δουλειά σου δεν σε ευχαριστεί, άλλαξέ την. Κατά βάση η δουλειά είναι το μέσο για μια καλύτερη ζωή, όχι η ζωή σου!