Αυτές είναι οι 5 εκφράσεις που δεν πρέπει να πεις στον εργοδότη σου

Είναι πολύ λογικό στις συναντήσεις που γίνονται στη δουλειά ή όταν μιλάτε με συναδέλφους να παρασυρθείτε από τον ενθουσιασμό σας και να χρησιμοποιήσετε φράσεις που μπορούν να εκθέσουν τον επαγγελματισμό σας.

Καθετί που λέτε στο χώρο εργασίας, σας χαρακτηρίζει και μπορεί να σας ακολουθήσει σε όλη την πορεία σας, ανεξάρτητα από τις προσπάθειες που θα κάνετε στη συνέχεια για να το ανατρέψετε. Επομένως είναι σημαντικό να δίνετε κάποιες φορές προσοχή σε όσα λέτε και κάνετε.

Παρακάτω σας έχουμε μερικά από τα πιο συχνά “λάθη” που γίνονται σε συζητήσεις στο χώρο εργασίας:

1. “Δεν είχα χρόνο…”: Είναι η χειρότερη δικαιολογία που μπορείς να πεις στον διευθυντή σου και γνωρίζουμε όλοι πως πάντα υπάρχει χρόνος. Συχνά μπορεί να μην προλαβαίνετε, ωστόσο πρέπει να ενεργείτε νωρίτερα. Ακόμα και αν όντως δεν έχετε βρει τον απαραίτητο χρόνο για να ολοκληρώσετε μια εργασία λόγω φόρτου, το προτιμότερο είναι να είστε ειλικρινής με τον υπεύθυνο και να του εξηγήσετε το πρόβλημα, ώστε να βρεθεί εγκαίρως μια λύση.

2. “Μα έστειλα mail πριν λίγες μέρες”: Αυτό που πάντα προλαμβάνει μια καταστροφή στο εργασιακό περιβάλλον είναι το να είσαι proactive και να προσπαθείς να λύσεις ένα πρόβλημα πριν αυτό δημιουργηθεί. Ρίχνοντας τις ευθύνες σε κάποιον άλλο δεν σας καθιστά λιγότερο υπεύθυνους. Θα πρέπει να πάρετε την πρωτοβουλία και να ψάξετε γιατί έγινε αυτό.

3. “Δεν είναι δίκαιο”:  Ο εργοδότης δεν είναι υπεύθυνος να λύσει κάποια δική σας διαφωνία στη δουλειά, ή αν το παράπονό σας αφορά κάτι που σας ανατέθηκε, βρείτε τρόπο να το εκφράσετε διαφορετικά, χωρίς όμως να αποποιηθείτε οποιαδήποτε ευθύνη. Δεν θα είναι καθόλου υπέρ σας αν κατηγορήσετε κάποιον συνάδελφο.

4. “Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά…”: Με αυτό τον τρόπο μειώνετε εσείς ο ίδιος την ιδέα σας και προεξοφλείτε την έκβαση. Θα πρέπει να είστε σίγουροι όταν παρουσιάζετε την ιδέα σας για να πετύχετε το σκοπό σας.

5. “Δεν είναι δική μου ευθύνη”: Ακόμα και αν ισχύει αυτό, είναι σημαντικό να δείξετε ότι αποτελείτε μέλος μιας ομάδας, παίρνετε πρωτοβουλίες και σας ενδιαφέρει η επιτυχία του project.

Η ευελιξία, η προθυμία, η ειλικρίνεια και η ευγένεια, είναι χαρακτηριστικά που ευνοούν έναν υπάλληλο. Να έχετε στο νου σας πως ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του και αν υπάρχει κάτι που σας ενοχλεί στη δουλειά θα πρέπει να το συζητήσετε και να δείτε τις επιλογές σας.